Keitä olemme?

ESKOT ry toimii taustayhdistyksenä seitsemälle Klubitalolle. Klubitalomme sijaitsevat Helsingissä, Itä-Helsingissä, Vantaalla, Imatralla, Nurmijärvellä, Lahdessa ja Järvenpäässä.

Lisäksi toimimme edistääksemme mielenterveyskuntoutujien ja muutoin psykososiaalista tukea tarvitsevien asemaa sekä oikeuksia yhteiskunnassa. Olemme mukana vaikuttamassa sekä toteuttamassa erilaisia hankkeita, antamassa lausuntoja sekä luomassa yhteiskunnallista keskustelua.

Yhdistyksen toiminta

ESKOT ry on perustettu vuonna 2001 mielenterveyskuntoutusta tarjoavan Helsingin Klubitalon taustaorganisaatioksi. Yhdistyksen nimi oli perustamisvaiheessa Helsingin Klubitalot ry, mutta toiminnan laajentumisen myötä yhdistys vaihtoi nimensä vuonna 2014 Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry:ksi. Kesäkuussa 2017 nimi lyhennettiin muotoon Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry.

Yhdistys toteuttaa kansainvälisen klubitalojärjestön Clubhouse Internationalin (CI) hyväksymien laatusuositusten mukaista Fountain House -klubitalotoimintaa. Lisäksi edistämme mielenterveyskuntoutujien asemaa, oikeuksia, osallisuutta ja toimintamahdollisuuksia sekä työllistymisen yleisiä edellytyksiä yhteiskunnassa. Olemme mukana toteuttamassa erilaisia hankkeita liittyen muun muassa kokemusasiantuntijuuteen, työllistymiseen ja kesken jääneisiin opintoihin palaamiseen.

Toiminnassa noudatetaan toipumisorientaation periaatteita, joissa jäsenellä on itsellään aktiivinen rooli omassa toipumisessaan.

Ihmisiä hymyilemässä yhdessä, etualalla kaksi toisistaan kiinni pitelevää kättä

Klubitalon arki

Klubitalotoiminnan keskiössä on työpainotteinen päivä, jossa Klubitalon jäsenillä on mahdollisuus kehittää ja tunnistaa omia vahvuuksiaan. Monen jäsenen kohdalla tavoitteena on työelämään tai opintoihin palaaminen ja Klubitaloilla toimii muun muassa opinto- ja työvalmentajia, jotka antavat näiden tavoitteiden saavuttamiseen tukea ja ohjausta. Klubitalot järjestävät mielenterveyskuntoutujille ja muutoin psykososiaalista tukea tarvitseville tavoitteellista toimintaa arkeen, vertaistukea ja yksilöllistä ohjausta. Klubitalotoiminta on aina vapaaehtoista ja aikarajoitteetonta.

Klubitaloyhteisön jokainen jäsen on tasavertainen. Jäsenet osallistuvat kaikkiin Klubitalon töihin – toiminnan ylläpitoon, hallintoon, perehdyttämiseen sekä muutoinkin arjen askareisiin. Klubitalojen asioita työstetään tiimeissä, joista jokaisessa on edustus kaikilta taloilta.

Kansainvälisyys

ESKOT ry on Clubhouse Internationalin, Clubhouse Europen ja Suomen Klubitalot ry:n jäsen. Työskentelemällä yhdessä sekä kansainvälisen että kansallisen verkoston kanssa ESKOT ry on mukana kehittämässä myös tulevaisuuden klubitalotoimintaa.

Kaikki ESKOT ry:n Klubitalot noudattavat kansainvälisiä laatusuosituksia, joista maailmanlaajuinen klubitaloyhteisö on yhdessä päättänyt. Laatusuositukset arvioidaan kahden vuoden välein Clubhouse Internationalin laatusuosituskomitea Standards Review Committeessa.

Henkilö osallistumassa Klubitalon etätoimintaan kannettavalla tietokoneella
Kaksi henkilöä istumassa lattialla ja läpikäymässä yhdessä virallisia papereita

Palveluyritys

Klubitalojen jäsenistöstä suurin osa on eläkkeellä tai kuntoutustuella. Heidän on vaikea työllistyä vapaille työmarkkinoille, vaikka monet kykenevät ja haluavat tehdä ainakin osa-aikaisesti töitä.

ESKOT ry haluaa edistää Klubitalojensa jäsenistön sekä muiden vaikeassa asemassa olevien työllistymistä perustamalla oman palveluyrityksen.

Arvomme ja visiomme

Toimimme ihmisarvoa- ja oikeuksia kunnioittaen. Toimintaamme ohjaa tasavertainen oikeus toimia yhteiskunnassa. Toimintamme perustuu yhdessä tekemiseen.

Olemme arvostettuja yhteisöllisyyden rakentajia sekä ennakkoluulottomia mielekkään arjen, opintomahdollisuuksien ja työelämäosallisuuden kehittäjiä.

Nainen vauva sylissään, selkä kameraan päin käännettynä, kävelemässä kohti horisontissa näkyvää toiveikasta valoa

Tutustu Klubitaloihimme niiden sivuilla:

Helsingin Klubitalo on perustettu 1997 ja se sijaitsee Sörnäisissä. ESKOT ry perustettiin 2001 Klubitalon taustaorganisaatioksi.

Itä-Helsingin Klubitalo avattiin vuonna 2009. Klubitalo saitsee Myllypurossa hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Vuonna 2014 Vantaan Tikkurilaan perustettiin oma Klubitalonsa, joka sijaitsee vain kivenheiton päästä Vantaan rautatieasemalta.

Imatran Klubitalo on perustettu vuonna 1999 ja se siirtyi ESKOT ry:n Klubitaloksi alkuvuodesta 2016.

ESKOT ry käynnisti uuden Klubitalon toiminnan Nurmijärven Klaukkalassa elokuussa 2017.

Vuonna 2001 perustettu Lahden Klubitalo siirtyi ESKOT ry:n alle vuonna 2018.

Keski-Uudenmaan Klubitalo siirtyi ESKOT ry:n alle vuoden 2020 alussa ja vaihtoi samalla nimensä Tuusulanjärven Klubitaloksi.

Kaipaatko lisätietoa?

Lisätietoa Klubitaloistamme saat kyseisen Klubitalon sivuilta. Yhdistyksestä lisätietoa saat yhdistyksen toiminnanjohtajalta Kaiju Yrttiaholta (kaiju.yrttiaho@eskot.org). Voit myös lähettää meille viestin osoitteeseen yhdistys@eskot.org alla olevalla painikkeella, niin ohjaamme sen oikealle taholle!