17.12.2020 | Kokemuksia etäkoulutuksesta

Ihmisiä istumassa yhdessä jalat painettuna hiekkaan

Miten onnistuu koulutus etänä?

ESKOT ry:n ja Metropolia AMK:n Puuttuva Pala -hanke järjesti lokakuussa Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutuksen ESKOT ry:n Klubitalojen yhteisölle. Koulutus toteutettiin kokonaan etäyhteyksin hyödyntäen Teamsia. Koulutuksen suunnitteluun ja itse koulutukseen osallistui 14 henkilöä kaikilta ESKOT ry:n seitsemältä Klubitalolta. Kouluttajana kurssilla toimi MTEA1-ohjaaja ja Puuttuva Pala -hankkeen projektityöntekijä Heidi Kokkonen. Alta pääset lukemaan Heidin terveiset kurssilta!

MIELI ry:n Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus on toteutettu tähän asti perinteisesti 14 tunnin lähiopetuksena. Osallistujat saavat kurssin suoritettuun Mielenterveys Voimaksi -kirjan ja todistuksen koulutukseen osallistumisesta. Etelä-Suomen Klubitalojen väki lähti ennakkoluulottomasti kokeilemaan koulutuksen järjestämistä etäyhteydellä. Kurssin osallistujat siis toimivat samalla verkkomuotoisen koulutuksen pilotoijina eli kehittäjinä. Tämä näkökulma oli kurssilaisten mielestä tärkeä, ja että omaa ääntään pääsi käyttämään myös kurssin kehittämisen näkökulmasta. Kurssi toteutettiin viiden kurssikerran kokonaisuuteni, joista jokainen kurssikerta oli 1,5 tuntia.

Verkkomuotoisessa koulutuksessa itsenäinen työskentely korostuu, joten kurssilaiset tekivät myös kurssikirjan tehtävien lisäksi itsenäisiä tehtäviä. Jatkoa toivottiin kursseilla muiden MTEA-koulutusten muodossa.

Kurssin alkaessa elettiin vielä syyskuun loppua, ja se oli hieno hetki, kun kaikki saatiin linjoille ongelmitta. Huomioiden sen, että kaksi kurssin osallistujaa käytti Teams-ohjelmaa ensi kertaa elämässään! Kurssille tulijat kertoivat tavoitteekseen oman tilanteen äärelle pysähtyminen, etäyhteyksien harjoittelemisen, sosiaalisten kontaktien vähäisyyden lisäämiseksi kontakteja (edes) verkon välityksellä sekä omien opiskeluvalmiuksien tutkimista ja harjoittamista.

Osallistujilta pyydettiin palautetta koulutuksesta, ja yksi osallistujista kuvasi kokemustaan näin (lupa kommentin jakamiseen on kysytty ja saatu):

”Osiot oli hyvin tiivistetty vaikka välillä joitain aiheita Heidi ei kerinnyt käydä läpi. Mahdollisesti se lisä 30 minuuttia olisi hyvä eli 2h koulutus aika per kerta. Tehtävät ovat olleet hyvät ja se että on mahdollisuus tehdä ne sillä tavalla mikä itselle on se parhain oli hyvä. Näin pilotti tyyppisenä koen että ensimmäinen etä teams kertana on ollut ihan toimiva vaikka kaikki tavat eivät ole olleet niin mahdollisia mitä paikalla oppimisena miettii.

Kouluttajalta toivoisi jatkoa mtea2:sta kohtaan joka kiinnostaa kovasti sekä olen kokenut että kouluttaja Heidi Kokkonen on ollut motivoitunut kun hakenut koulutuksen sekä perehtynyt moneen asiaan hyvin. Kokemuksia on ollut kiva jakaa muiden kanssa sekä uusia oivalluksia on saanut/jakanut.”

Etäyhteydellä koulutuksen pitäminen oli mielekäs kokemus myös minulle kouluttajana. Kun keväällä Korona tuli ja muutti työskentelytapojamme, oli Klubitalot ketterästi mukana digiloikassa ja rohkeasti lähdettiin kokeilemaan uudenlaista toimintatapaa. Niin teki myöskin Suomen Mielenterveys MIELI ry, joka muutti nopeasti suositut ja tärkeät koulutukset etäyhteysmuotoon. Kun meille ohjaajille tarjottiin pilotointimahdollisuutta, tartuin heti tilaisuuteen ja tiesin, että saisin omassa mahtavassa työympäristössä, mahtavassa yhteisössä kurssin toteutettua. Kurssin lähestyessä jännitys alkoi hiipiä myös kouluttajan mieleen. Miten tekniikka toimii? Millainen kokemus on etäyhteydellä toimia? Mitä tästä tykätään? Jännitys kieli myös asian tärkeydestä ja merkityksellisyydestä itselleni kouluttajana. Jännitys oli turhaa, kurssi oli mitä mainioin eikä se ollut minun ansiotani, ei kurssimateriaalin tai kurssikirjan (vaikka ne mahtavia ovatkin), vaan yksinomaan kurssilaisten motivaation, kiinnostuksen ja ennakkoluulottomuuden ansiota! Kiitos mahtaville kurssilaisilleni, joista KAIKILLE kurssille ilmoittautuneille saan nyt kirjoittaa todistuksen Mielenterveyden ensiapu 1-koulutuksen suorittamista!

Heidi Kokkonen